Het is zomer, de zon schijnt, en de kinderen zitten vrolijk in de auto. Jullie zijn op weg naar een welverdiende vakantie. Helaas kan autopech roet in het eten gooien. Niets is vervelender dan stilstaan langs de kant van de weg in een vreemd land. In deze blog bespreken we de meest voorkomende autopech en geven we tips om deze te voorkomen, zodat je zorgeloos van je vakantie kunt genieten.

De meest voorkomende oorzaken van autopech

  1. Bandenproblemen
    Een lekke band of een klapband is één van de meest voorkomende oorzaken van autopech. Controleer voor vertrek altijd de bandenspanning en het profiel van je banden. Vergeet ook je reservewiel niet! Zorg dat je een bandenreparatieset bij je hebt en weet hoe je deze moet gebruiken.
  2. Accuproblemen
    Een lege of defecte accu komt vaak voor, vooral bij oudere auto’s. Dit kan veroorzaakt worden door een langdurig gebruik van elektronische apparaten zonder dat de motor draait. Laat je accu voor vertrek testen bij een garage. Overweeg om een draagbare jump starter mee te nemen voor noodgevallen.
  3. Problemen met de koeling
    Oververhitting kan desastreus zijn voor je motor, vooral tijdens lange ritten in warme klimaten. Zorg dat je koelvloeistof op peil is en controleer of er geen lekkages zijn. Houd altijd een fles koelvloeistof in je auto voor het geval je bij moet vullen.
  4. Remproblemen
    Goed werkende remmen zijn cruciaal voor je veiligheid. Remproblemen kunnen variëren van versleten remblokken tot een lekkage in het remsysteem. Laat je remmen regelmatig controleren en vervang onderdelen op tijd.
  5. Defecte verlichting
    Zichtbaarheid is essentieel, vooral als je ‘s avonds of ‘s nachts rijdt. Defecte verlichting kan leiden tot gevaarlijke situaties. Controleer alle lichten voor vertrek en neem eventueel reservelampen mee.

Wat te doen bij autopech?

Als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch pech krijgt, is het belangrijk om kalm te blijven. Zet je auto veilig aan de kant, gebruik je gevarendriehoek en draag een veiligheidsvestje. Als je zelf de kennis en onderdelen hebt, kun je proberen het probleem ter plaatse op te lossen. 

Voorkom pech met goed onderhoud

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een goede voorbereiding en regelmatig onderhoud zijn essentieel om autopech te voorkomen. Maak een checklist voor vertrek en controleer je auto grondig. Zorg dat je altijd de juiste reserveonderdelen en gereedschappen bij de hand hebt. Heb je nog onderdelen nodig? Bestel je benodigde auto onderdelen dan bij Bogijn. Bogijn heeft alles wat je zoekt, van accu’s tot remschijven. Met een paar muisklikken kun je snel het juiste onderdeel bestellen en meenemen op vakantie, zodat je goed voorbereid bent.